Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Czerwone Mięso

Czerwone Mięso

czerwone mięso

Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę
02.09.2024 06:50 Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę

Kanapki to doskonała przekąska, dzięki której możemy szybko pozbyć się uczucia głodu, a przynajmniej tak nam się wydaje. Okazuje się bowiem, że mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Większość Polaków nie wyobraża sobie zjeść kanapki bez choćby plasterka tego składnika, a zdaniem naukowców to fatalny błąd, który może odbić się na naszym zdrowiuKanapka z szynką – najpopularniejsza opcja jaka istnieje – może być niebezpieczna. Zdaniem naukowców powinniśmy wybrać inny wariant, bo już dwa plasterki szynki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o znaczące 15 proc.

Młodzi mężczyźni grillują w ogrodzie
30.04.2024 13:21 Lekarz porównał to mięso do azbestu. Nie kupuj go na grilla

Majówka za pasem, a razem z nią sezon na grilla. Kiełbasa, karkówka, steki, boczek – jest mnóstwo Polaków, którzy uwielbiają te rodzaje mięsa. Niestety niektóre z nich nie są zbyt zdrowe. Znany lekarz porównał je do azbestu. Łukasz Durajski to lekarz znany na Instagramie jako "doktorekradzi". W mediach społecznościowych obserwuje go ponad 100 tysięcy osób. Na swoim koncie podzielił się niedawno swoimi wrażeniami na temat czerwonego i przetworzonego mięsa, a także udzielił kilku istotnych rad odnośnie grillowania.

Mięso mielone
20.04.2024 11:13 To najgorszy rodzaj mięsa w sklepach. Omijaj je szerokim łukiem

Kupując mięso mielone należy uważnie sprawdzić etykietę, są bowiem rodzaje mielonego, które są bardzo złej jakości. O jakim rodzaju mięsa mowa? O mięsie garmażeryjnym. Producenci wykorzystują niewiedzę kupujących, żeby sprzedawać pod przykrywką mielonego mięso pełne konserwantów!

Czerwone mięso, zdrowie
15.04.2024 15:21 Jedzenie tych produktów grozi rakiem jamy ustnej. Wyeliminuj je z diety

Według badań polskich naukowców, zbyt częste jego spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jamy ustnej. Chodzi o czerwone mięso. Ale także kilka innych produktów mięsnych zostało umieszczonych przez WHO na liście rakotwórczych. Przeczytaj, o które chodzi.Podczas obróbki termicznej czerwonego mięsa, powstają substancje chemiczne, mogące prowadzić do powstawania nowotworów w przewodzie pokarmowym. Jak się okazuje, im wyższa temperatura i dłuższy czas obróbki, tym większa ilość związków. Ale to nie koniec produktów mięsnych, które są potencjalnie rakotwórcze.

Kobieta wybierająca w sklepie mięso
15.03.2024 16:42 Ta choroba atakuje w Polsce. Przyczyną skażone mięso

Włośnica to niebezpieczna choroba wywoływana przez pasożyta o nazwie włosień kręty. Do zarażenia nią dochodzi poprzez spożycie mięsa chorego zwierzęcia. W tym roku w Polsce potwierdzono aż 12 przypadków choroby. Przypomnijmy, że w marcu zeszłego roku liczba zakażeń wynosiła zero. Skąd ten wzrost? Jak rozpoznać chorobę?Niestety pierwsze objawy włośnicy często bywają ignorowane. Z tego artykułu dowiesz się, jak je dostrzec i co robić, jeśli podejrzewasz włośnicę.

mięso
27.10.2023 20:19 Jesz czerwone mięso? Grożą Ci trzy poważne choroby. Naukowcy alarmują

Naukowcy alarmują! Spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Czym jeszcze grozi nadmiar tego mięsa w diecie? Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (zawału i udaru), nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego. I cukrzycy, co potwierdziły najnowsze badania. W „The American Journal of Clinical Nutrition" zostały opublikowane badania naukowców z Harvardu, które pokazują, że spożywanie czerwonego mięsa wiążę się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2.