Kanapki to doskonała przekąska, dzięki której możemy szybko pozbyć się uczucia głodu, a przynajmniej tak nam się wydaje. Okazuje się bowiem, że mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Większość Polaków nie wyobraża sobie zjeść kanapki bez choćby plasterka tego składnika, a zdaniem naukowców to fatalny błąd, który może odbić się na naszym zdrowiuKanapka z szynką – najpopularniejsza opcja jaka istnieje – może być niebezpieczna. Zdaniem naukowców powinniśmy wybrać inny wariant, bo już dwa plasterki szynki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o znaczące 15 proc.
Majówka za pasem, a razem z nią sezon na grilla. Kiełbasa, karkówka, steki, boczek – jest mnóstwo Polaków, którzy uwielbiają te rodzaje mięsa. Niestety niektóre z nich nie są zbyt zdrowe. Znany lekarz porównał je do azbestu. Łukasz Durajski to lekarz znany na Instagramie jako "doktorekradzi". W mediach społecznościowych obserwuje go ponad 100 tysięcy osób. Na swoim koncie podzielił się niedawno swoimi wrażeniami na temat czerwonego i przetworzonego mięsa, a także udzielił kilku istotnych rad odnośnie grillowania.
Kupując mięso mielone należy uważnie sprawdzić etykietę, są bowiem rodzaje mielonego, które są bardzo złej jakości. O jakim rodzaju mięsa mowa? O mięsie garmażeryjnym. Producenci wykorzystują niewiedzę kupujących, żeby sprzedawać pod przykrywką mielonego mięso pełne konserwantów!
Według badań polskich naukowców, zbyt częste jego spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jamy ustnej. Chodzi o czerwone mięso. Ale także kilka innych produktów mięsnych zostało umieszczonych przez WHO na liście rakotwórczych. Przeczytaj, o które chodzi.Podczas obróbki termicznej czerwonego mięsa, powstają substancje chemiczne, mogące prowadzić do powstawania nowotworów w przewodzie pokarmowym. Jak się okazuje, im wyższa temperatura i dłuższy czas obróbki, tym większa ilość związków. Ale to nie koniec produktów mięsnych, które są potencjalnie rakotwórcze.
Włośnica to niebezpieczna choroba wywoływana przez pasożyta o nazwie włosień kręty. Do zarażenia nią dochodzi poprzez spożycie mięsa chorego zwierzęcia. W tym roku w Polsce potwierdzono aż 12 przypadków choroby. Przypomnijmy, że w marcu zeszłego roku liczba zakażeń wynosiła zero. Skąd ten wzrost? Jak rozpoznać chorobę?Niestety pierwsze objawy włośnicy często bywają ignorowane. Z tego artykułu dowiesz się, jak je dostrzec i co robić, jeśli podejrzewasz włośnicę.
Naukowcy alarmują! Spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Czym jeszcze grozi nadmiar tego mięsa w diecie? Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (zawału i udaru), nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego. I cukrzycy, co potwierdziły najnowsze badania. W „The American Journal of Clinical Nutrition" zostały opublikowane badania naukowców z Harvardu, które pokazują, że spożywanie czerwonego mięsa wiążę się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2.